Mikään tie ei ole liian pitkä, kun ystävä kulkee rinnalla. Ei edes tie kiusaamisesta pois.

Miksi kiusata? Mitä järkeä siinä on? Mitä kiusaaminen oikeastaan on? Mitä kiusaamisesta seuraa?

Miksi kiusata?
Jotkut kiusaavat toisia koska ovat olleet itse kiusattuja, toiset luulevat olevansa todella 'cooleja' koska kiusaavat toisia, jotkut taas ovat kateellisia jostakin, sitten on myös heitä joilla tapahtuu jotakin pelottavaa tai kauheaa elämässään ja he purkavat sen kiusaamalla. Minkään näistä ei pitäisi olla syy kiusaamiseen. Mielestäni jos olet ollut joskus kiusattu, älä ala kiusaamaan muita vaan tue kiusattuja. Jos näet kiusaamista, uskalla mennä väliin. Todella usein kiusatut eivät uskalla puhua kiusattuna olemisesta. Ei pitäisi olla mitään syytä kiusata muita.

Mitä järkeä siinä on?
Itse en oikeastaan osaa vastata tähän kysymykseen. Omasta mielestäni siinä ei ole järkeä.

Mitä kiusaaminen on?
Niinkuin monet meistä tietävät, kiusaaminen voi olla henkistä tai fyysistä. Näiden lisäksi se voi myös olla elellistä.
Henkisessä kiusaamisessa yritetään usein laskea toisen itsetuntoa ja saada toinen tuntemaan itsensä alempiarvoiseksi kuin muut ja joskus jopa arvottomaksi puhumalla ja haukkumalla. Usein levitetään huhuja toisesta jotka todennäköisesti päätyy kiusatun tietoon ennen pitkää.
Fyysisessä kiusaamisessa usein lyödään, potkitaan, tönitään ja heitellään toisten tavaroita. Tässä usein yritetään saada kiusattu tuntemaan itsensä heikommaksi.
Eleellistä kiusaamista on esimerkiksi syrjintä, keskisormen näyttäminen, oven paiskaaminen kiinni, sylkeminen huomion herättämiseksi ja tahallinen tuijotus.

Mitä kiusaamisesta seuraa?
Usein kiusaajat onnistuvat tavoitteessaan ja kiusattu tuntee itsensä alempiarvoiseksi, hyödyttömäksi, heikoksi.
'Kiusaaminen saattaa aiheuttaa itsetunnon ja itsearvostuksen alenemista, masentuneisuutta, itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja sekä ahdistuneisuutta. Kiusaamisen on todettu vaikuttavan myös kiusattujen henkilöiden fyysiseen terveiteen mm. psykosomaattisina stressioireina, kuten kiputiloina ja yleisenä sairasteluna, nukkumisvaikeuksina, yökasteluna ja syömishäiriöinä. Lisäksi kiusatulle on ominaista koulumotivaation heikkeneminen ja kouluunmenon vältteleminen.' (MLL)
'Kiusaamisella on seurauksensa myös kiusaajille. Toisia kiusaavilla lapsilla ja nuorilla on tutkimuksissa todettu esiintyvän särkyjä, nukkumisvaikeuksia ja mielipahaa. Jos kiusaaja saa jatkaa kiusaamista kenenkään siihen puuttumatta, on riski, että hän käyttäytyy agressiivisesti myöhemminkin.' (MLL)
Valitettavasti moni ihminen on tehnyt itsemurhan, vain koska häntä on kiusattu. Joskus kiusaaminen vain menee liian pitkälle eikä kiusattu jaksa sitä enää ja päättää lopettaa sen tappamalla itsensä. Mielestäni tämä ei ole ratkaisu tähän asiaan, vaikka ymmärrän että elämä on välillä todella vaikeaa kiusatuille. Mielestäni ratkaisu asiaan olisi kiusaamisen lopettaminen. Tiedän ettei se ole niin helppoa saada kaikki heti tajuamaan tätä, mutta jos yksikin lopettaa sen ja puolustaa kiusattuja, muut voivat ottaa mallia. Uskon itse siihen että elämä parantuu kun van jaksaa odottaa.

Muutama idolini on ollut kiusattu. Esim. Liam Payne. Hän on yksi maailman kilteimmistä ihmisistä, mutta hän oli kiusattu koulussa. Nyt Liam on osa yhtä maailman suosituinta bändiä ja kaikki on hyvin. Kun hän täytti 16, kukaan ei tullut hänen juhliinsa. Kaikesta huolimatta hän hymyili. Äitinsä takia.
Noin viikko sitten, kun Liam täytti 21, kymmenettuhannet fanit lauloivat hänelle sydäntensä pohjasta, hän hymyili pelkästä ilosta ja onnesta, hän myös itki onnesta. Uskomattoman vahva -henkisesti ja fyysisesti- henkilö, melkein kuollut synnytyksessä, syntynyt vain yhdellä munuaisella, kiusattu koulussa, torjuttu 22 kertaa. Mutta nyt yksi maailman kuuluisimmista henkilöistä.

Toisena esimerkkinä Demi Lovato. Yksi vahvimmista henkilöistä koskaan. Hän on kärsinyt syömishäiriöstä kiusaamisen takia. "En oikeastaan tiennyt miksi he olivat niin ilkeitä minulle. Ja kun kysyin heiltä siitä, he vain vastasivat 'No koska olet lihava.' Minulla oli vihaseinä koulun vessassa ja kaikki allekirjoittivat 'me vihaamme Demi Lovatoa' nimisen vetoomuksen.
Hän pääsi siitä kaikesta yli. Tiedän että sinäkin pystyt siihen. Kuka vain pääsee siitä yli jos on joku jolle puhua, joku joka auttaa ja mielellään joku joka on päässyt yli samoista asioista.
Muistakaa, älkää kiusatko muita, auttakaa kiusattuja, masentuneita ym. jo hymy tai tervehdyskin piristää.

Tämä on todella vakava aihe, ja toivon että otatte tämän artikkelin tosissanne. Tekstit idoleistani on todella lyhennettyjä, voisin kirjoittaa niistä todella paljon. 

Muiden mielipiteitä asiasta

<Cherry> Minua ei ole kiusattu kovin paljon ja en itsekään ole sen kummemmin muita kiusannut.
Toisaalta -mutta aika harvoin- sitä löytää itsensä supisemassa ystävien kanssa jotain negatiivista toisesta ihmisestä,mutta kyllä rupeaa heti omatunto kolkuttamaan. Kaduttaa heti.
Ihmiset rakentavat haluamansa elämän ja voimme olla ajatusmaailman ja luonteen kannalta hyvinkin erilaisia. Kyllä minäkin vastustan tiettyjä asioita, tai siis esimerkiksi en pidä lävistyksistä. Mutta en minä rupea huutelemaan tyypeille joilla on lävistys tai montakin, vaan annan olla. Ja vaikka olenkin aika epäsuvaitsevainen, niin en päde ihmisille melkein koskaan. Sillä mitä se minua häiritsee? Pidän vain huolen omista asioistani kunnioittaen toisten valintoja, ajatuksia ja näin.
Kun minulle pädetään jostain/minua kiusataan, minulla on taipumus ottaa kaiken itseeni ja kieriskelen itsesäälissä ja huonoissa ajatuksissa jopa viikon. En unohda asioita kovinkaan helposti, joten kiusaaminen on minulle aika...rankka juttu.
Ei kannata kiusata ketään. Siitä ei mielestäni hyödy mitään ja samalla antaa toiselle huonoja muistoja, hetkiä jolloin mikään ei piristä.
Sanotaan,että aika parantaa haavat. Mutta joskus kun muistelen kuinka minua on joskus kiusattu, tuntuu siltä että odotan vieläkin ajan parannusta.
Noh, muuta en nyt oikein tiedä mitä tähän sanoa. Paitsi että: viiltely ei ole mikään ratkaisu. Kuten myöskään alkoholi, tupakka ynnä muut. Ne eivät ratkaise mitään, vaan aiheuttavat lisää ongelmia. Älkää vain sortuko koskaan viiltelyyn, ei kannata. Ei mitään järkeä koko touhussa. Meitä varten ovat kuraattorit ja psykiatrit. Joten jos jotain on, niin hakekaa apua. Niin typerältä kun se saattaakin kuulostaa.
Mutta on väärin leikellä käsiänsä ja turmella itsensä. Pitäkää huoli kehostanne.

------------------

Tämän kerran laulut ovat:

Warrior - Demi Lovato
https://www.youtube.com/watch?v=gZFjauf_hZg

Fireproof - One Direction
https://www.youtube.com/watch?v=pMWjVdPHGgM

Voitte kuka vain kommentoida tai lähettää sähköpostilla ( [email protected] ) omia mielipiteitänne asiasta. Jos haluatte lisään niitä tähän artikkeliin. Pyysin muutamaa ystävääni kirjoittamaan oman mielipiteensä, mutta en ole saanut yhtäkään tekstiä.
Kiitos kun luette blogiani vaikken päivittelekään usein.

Myös kirjoitusehdotuksia saa laitella!